کشف دیرهنگام آیسسکو
جمعه, ۸ بهمن ۱۳۹۵، ۰۸:۴۵ ق.ظ
نه وصف "پایتخت فرهنگی" ازسوی سازمان آیسسکو درآغاز سال جدیدمیلادی،ارزش جدیدی برای مشهد مقدس می آفریند ونه انتزاع آن درپایان این سال چیزی از ظرفیتهای عظیم فرهنگی وارج ومنزلت آن می کاهد. مشهد مقدس به خاطر میزبانی "عالم آل محمد" صلواة الله علیه ازقرنها قبل ازتولد آیسسکو به مثابه "نگین جهان اسلام" می درخشید. و به دلیل بهره گیری ازمعارف رضوی به کانون نشر معارف قرآن وعترت و پرورش دانشمندان وادیبان ونخبگان فرهیخته تبدیل شده بود. دلهای مشتاق جمعیت چندین میلیونی زائرانی که هرسال از اقصی نقاط جهان اسلام به سوی این شهرمقدس روانه می شوند و پاسخ نیازهای معنوی وفرهنگی خودرا در آن جستجو می کنند و آرامش روحی به دست آمده از این پیوستگی را به عنوان سوغات سفر برای شهر و دیار خود به ارمغان می برند گواه "پیش فهمی" ملتها بر سازمان آیسسکو در کشف پایتخت های فرهنگی است.
سازمان یادشده دیر یا زود ناگزیر از بازنگری به شاخصهای ارزیابی خود خواهد شد تاحداقل بتواند همگام با فهم ملتها، کانونهای فرهنگی و مراکز حیات بخش انسانها در عصر سرگردانی و ناکارامدی مکاتب مادی معاصر را کشف کند.
براساس شاخصهای آیسسکوکه خود را یک نهاد آموزشی علمی وفرهنگی وابسته به سازمان کنفرانس اسلامی توصیف می کند "کربلا" پایتخت فرهنگی معرفی نمی شود اما براساس "فهم ملتها" (از ادیان و مذاهب مختلف آسمانی)، "اربعین" میقات میلیونها انسان شیفته است که بی پروا
ازهر تهدید و خطر یا مشکل سفر، اعتلای فرهنگی خود را در آن مکان مقدس جستجو می کنند.
تعریف مشهد مقدس درکنار نام 3شهر دیگر ازجمله "امان" پایتخت اردن وهمتراز دیدن این دوشهر از شگفتی های انتخاب سازمان آیسسکو برای سال 2017 میلادی است! انسان به یاد سخن امیر المؤمنین علیه السلام می افتد که فرمودند:الدهر أنزلنی ثم أنزلنی حتی قیل معاویة وعلی! زمانه مرا پایین آورد وپایین آورد تا این که گفته می شد معاویة وعلی!(1)
"امان" به عنوان شهری که درطول سالهای اخیرکانون سازماندهی وآموزش جنایتکارترین تروریستهای قرن و اعزام وتجهیز آنان علیه مسلمانان مظلوم منطقه بوده است وفرماندهان صهیونیستی وآمریکایی و انگلیسی را برای راهبری وآموزش وحشی گری وکودک کشی وآدم سوزی
وتجاوز به نوامیس مسلمان وآواره سازی میلیون ها انسان بی گناه از نوزاد وکودک وسالمند وبیمار و....وانهدام میراث فرهنگی واسلامی وزیرساختهای اقتصادی کشورهای منطقه میزبانی کرده است نیز، پایتخت فرهنگی جهان اسلام توصیف می شود!و مشهد مقدس درتراز این شهر قرار می گیرد!!
چنین انتخاب ونام گذاری و "همترازی" نه تنها موجب تکریم مشهد مقدس ارزیابی نمی شود که موجب تنزّل آن است واگر ازسوی راهبران جنگ نرم به آیسسکو دیکته نشده باشد نشانه معیوب بودن شاخصها ومعیارهای این سازمان است. نماینده ای که ازسوی سازمان برای تقدیم نشان پایتخت فرهنگی به مراسم مربوط اعزام شد نیز می بایست دراندازه مشهد مقدس می بود تا نشان احترام به پایتخت فرهنگی منتخب تلقی می شد.
نگرشی که از وارد کردن یک هواپیمای محصول هنربیگانگان آنچنان مشعوف وبی قرار می شود ممکن است در چنین اعلام همترازی ازطرف آیسسکو هم دچار شعف شود ونه تنها از شکل گیری و اعلام این همترازی پیشگیری نکند که آن را به عنوان یک دستاورد قلمداد کند. اما اگر قرار است به هردلیل از چنین اقدام نازلی استقبال شود حرمت این مراسم را نیزبه احترام حضرت ثامن الحجج صلوات الله علیه واعتقادات وباورهای دینی مردم باید پاس بدارند.
اینکه یک چهره دولتی متهم به رانت خواری، عضو هیئت اعزامی ازمرکز برای این مراسم می شود ودر ردیف اول مراسم به ریش شعارهای انقلاب اسلامی وجهاد فرهنگی وپاکی و قناعت وتقوا و...می خندد نیز ازقبیل بی احترامی آیسسکو در تعریف این همترازی! بود. مردمی که به بازی گرفته شدن اعتقادات خود را در چنین نمایشها و رفتارهای متعارض باشعارهای انقلابی، ازرسانه ملی
می بینند به فراخوان بعدی تریبونهای دینی وانقلابی به کدام دلیل باید خوش بین باشند؟
البته امتناع نماینده محترم ولی فقیه دراستان وامام جمعه مشهد مقدس و همچنین مقام تولیت آستان قدس رضوی از مجاورت با فرد موصوف درمراسم یاد شده نشانه پایبندی آنان به شعارهای دینی وانقلابی است و جای تقدیر و تشکر دارد.
اکنون صرف نظر ازاین نامگذاری اعطایی "یک ساله" واهداف آن، بر نهادهای فرهنگی استان خراسان رضوی وخصوصا مشهد مقدس فرض است تا اولا درجهت مقابله با نمادهای سلبی فرهنگی درسطح استان وشهر اقدام وثانیا درجهت به فعلیت رساندن ظرفیتهای بالقوه فرهنگی ومعنوی اهتمام مضاعفی به عمل آورند وبا تعریف یک شبکه ارتباطی برای دادوستد فرهنگی مستمر با نخبگان جهان اسلام که برای زیارت به این شهرمقدس عزیمت می کنند، چترتبلیغی وفرهنگی خودرا در اقصی نقاط جهان بگسترانندوباتوسعه شعب دانشگاه بین المللی رضوی درکشورهای مختلف جهان به مهمترین اقدام فرهنگی یعنی کادرسازی وتربیت نیروی انسانی براساس معارف اهل بیت عصمت وطهارت علیهم السلام و تبیین فلسفه انقلاب اسلامی (که مبتنی برهمان معارف است)بیش ازپیش همت بگمارند.
پی نوشت:
1-مقدس اردبیلی- کتاب حدیقةالشیعه- جلد1-صفحه
سرمقاله 7 بهمن روزنامه رسالت208
سرمقاله 7 بهمن روزنامه رسالت208
۹۵/۱۱/۰۸